Ny dag, nya utmaningar och förväntningar.

Morgongröten äter jag nu utan mjölk eftersom jag inte fått tag på torrmjölk i Norge. Det går faktiskt riktigt bra när jag gör gröten lite tunnare och har russin i. 

Myggen är fruktansvärda här, det glömde jag berätta igår. Mygg brukar inte tycka om mig, men när baksidan på benen och nacken började kännas som bubbelplast insåg jag att konkurrensen dem emellan gör att vad som helst duger. Jag har både myggspray och myggolja med mig och inser att det måste användas flitigt. Djungelolja är den som är effektivast. 

Dagen har inneburit 6 vad och jag har klarat av alla galant vilket har gett mig lite självförtroende tillbaka...men alternativet att ta omväg för att slippa de två stora vaden finns kvar. 

Jag har inte sett eller mött några andra vandrare än kvinnan och sonen igår, men ibland ser jag några skoavtryck så jag tror att ngn går leden före mig. 

Idag har leden följt ett fyrhjulingsspår ganska långt  och jag har gått över stora hjortronmyrar. Det är synd att hjortronen inte är mogna. Än står de bara i blom. 

För övrigt ganska enformig natur uppe på fjällen, men jag älskar de fria vidderna.

Jag hade, pga myggen, siktet inställt på Reisavannhytta idag. En del av stugorna har ett öppet rum till vandrare, medan andra är låsta. Man måste i så fall boka i förväg och få nycklar eller nyckelkod. Reisavannhytta var låst, men jag tältade utanför. Fördelen med att tälta vid hyttor/stugor är att det alltid är nära till vatten där och att det oftast finns  plan mark och bord och bänkar.

Jag går i snitt 17-18 km/ dag och det brukar ta 8 h. I fjällmiljö går man inte mer än ca 2km/ h. Jag stiger upp vid 06.00, börjar gå vid 8.00 , tar en kort paus vid 10.00 ( energibar eller torkad frukt) tar en lunchpaus då jag lagar mat vid 13.00 och brukar vara framme vid dagens mål vid 16.00. På kvällarna "slappar" jag mest, kollar kartan och läser i guideboken och jag brukar somna vid 19.00-20.00. 

Dagens väder har varit bra. Lite småmulet ibland, vilket bara är skönt för det kan bli lite väl varmt  i solen.

 Det har varit mest denna typ av led som slingrar sig över fjällen idag.Som ni ser till höger i bilden är denna leden "rösad". Det innebär att man staplar stenar på varandra för att visa var leden går. Här ligger bara en sten ovanpå en annan... 

..men här har de verkligen lagt ner energi på att skapa ett rejält röse.

Samernas fyrhjulinhgsvägar är ofta fina och lättvandrade, men om de går över myrar kan de bli rena lervällingen . 

Här växer mycket Getpors ( eller Skvattram som de också kallas). De doftar så gott.