Onsdag 3/7.

Den enda bussen från Kilpis till Karesuando går  kl 10.31 dagligen. 

Bussen kom inte förrän 11.02 idag och jag hann bli ganska orolig att jag missförstått tiden och missat bussen.  Jag hade ju bokat och betalat övernattning både i Karesuando 3/7 och i Abisko 4/7 och så nära inpå är det ingen återbetalning. 

 Det är lite märkligt att åka buss till Karesuando, för egentligen åker man till Karesovanto ( finska sidan)...sedan går man ca 1 km och över en bro och då är man i Karesuando på svenska sidan. 

Enda buss från Karesuando till Kiruna går 06. 41 dagligen därför var jag tvungen att ta en övernattning i Karesuando och åka vidare torsdag 4/7.

Jag kom till Karesuando vid 11.45 och fick mitt rum. På em blev jag lite rastlös så jag tänkte besöka deras lilla museum/hembygdsgård som skulle vara öppet, men där var stängt☹️. I stället besökte jag  kyrkan som ligger bredvid . Det är en  väldigt modern kyrka...öppen och ljus. 

Jag tog reda på att: På orten Karesuando som är Sveriges nordligaste ort finns 303 hushåll där tot 808 personer bor. 

Karesuando församling omfattar 110 personer varav 350 är samer. I församlingen talas 4 olika språk svenska, finska, samiska och norska. 

Det var här i Karesuando som Lars Levi Laestadius startade sin väckelserörelse Laestadianismen 1845. Han var då kyrkoherde här.

1905 revs gamla kyrkan och en ny byggdes.Denna restaurerades 1953-54 och fick sitt nuvarande utseende. De stora fönstren i taket har tillkommit senare, så även de små längs långsidorna.

Begravningsplatsen ligger 3 km från kyrkan. Det finns både en gammal o ch en ny sådan ( nya invigdes 1965). Det intressanta är att de som bodde i finska Karesovanto fick sedan 1801 begrava sina döda på svenska sidan, men nu finns det en begravningsplats på finska sidan också. 

Jag köpte färdigmat ,Thai curry , att värmde i micron till kvällsmat. Jag har aldrig förr varit med om att maten "tjuter/visslar" när den är klar, men det gjorde denna🤣😂. Det satt ngn slags "folie vissla"  limmad ovanpå förpackningen. Inte nog med att tvättmaskiner, microvågsugnar, kylskåp mm ger ifrån sig pip...nu ska maten börja låta också😅. 

Jahaaa, det var det....vad ska jag göra nu då?.....känner ni hur rastlös jag är🤣😂😂. Inget ont i knän eller fötter längre ...skulle kanske gått Kilpisjärvi-Abisko i alla fall 🤔😅🤣.

Fast..det är massor med mygg ute och det regnar..och det var ju tur det för då ångrar jag mig inte lika mycket längre.

Slutsvamlat för idag🤣. 

Vi hörs i morgon om jag har ngt spännande att rapportera.Jag ska ju till Kiruna, staden de håller på att flytta. Ska se om det hänt ngt sedan jag var där 2022. Det har ju varit många diskussionsrundor ang kyrkan t ex. men nu läste jag att "Kyrkan, som är omkring 40 meter bred, kommer flyttas i sin helhet längs en flyttväg som kommer vara cirka 20 meter bred och fem kilometer lång". Jag antar att de måste röja i naturen 10 m ut på varje sida av vägen också🤔.

Det finns en permanent utställning/info om stadsflytten som jag tänkte besöka. Jag har 5,5 h väntetid i Kiruna på Abisko-tåget. 

🤗🥰

På väg till Sverige över riksgränsen från Finland.

Betydligt större rum än i Kilpisjärvi.

Den här björnen hälsar välkommen inne på vandrarhemmet. 

Den fina kyrkan.

Enkel och fin och väldigt ljust inne. 

Ovanligt med vanliga "husfönster" i en kyrka.