Efter en god natts sömn där jag haft ett helt 6-bäddsrum för mig själv, åt jag en fantastisk frukostbuffe' som jag absolut inte hade förväntat mig på ett vandrarhem som bara tog 380 kr/ natt inkl frukost. Det var nästan värt att missa tåget bara för den frukosten 😅. 

Jag antar att det här vandrar-hemmet kan vara "sponsrat" av LKAB för att hålla öppet ett tag till. Det ligger i gamla centrum och skall rivas i febr 2025, men till dess antar jag att alla sovplatser som kan uppbringas behövs till all extrapersonal som har tagits in från större delen av Europa för att klara det här enorma projektet. Det var många män som åt frukost där. 

Genom fönstret i frukostrestaurangen ser jag,detta. Hus som rivs och avspärrningar. Det ser ut som om de tar vara på fönstren i alla fall. De har plockat ut en del som står nere på marken.  

Ett malmtåg på stationen. Jag gar räknat upp till 40 vagnar på ett sådant. De går mellan Kiruna och Narvik.


Jag kom med tåget till Abisko, för  idag ropade de ut avgången (😡)...och jag satt ute på perrongen och väntade..tordes inte gå in😂.

Här i Abisko fick jag ett fint rum. Det är som en liten lägenhet med 2 låsbara rum varav jag har det ena. En kille har det andra. Vi har gemensamt kök, toa och dusch .

Jag har varit och köpt en karta över Vistasdalen, Tarfaladalen och Kebnekaise för i morgon börjar äventyret igen 👏👏😁. Jag fick tag på en liten fjällflora också på Naturum här, så nu kan jag se vad  blommorna/växterna som jag sett  heter.Namnen i floran stämmer inte helt med de namn jag hittat när jag "fotogooglat" men det är väl de utländska namnen som jag hittat. Jag ska ändra i bloggen. 

Det finns en naturvetenskaplig forskningsstation här i Abisko. "På forskningsstationen bedrivs en rad unika långsiktiga experiment som lockar forskare från hela världen. Varje år tar forskningsstationen emot omkring 200 forskare som studerar björkskogsområden, myrar, fjällheder, alpina och glaciärpåverkade områden, sjöar och vattendrag.

Med hjälp av experiment kan forskarna bättre förstå hur ökade koldioxidhalter, UVB-strålning, mark- och lufttemperatur och snödjup påverkar ekosystemen och processerna i dessa system" / från  infosidan .

Jag var och tittade på ett naturvetenskapligt konstprojekt som har gjorts i ett samarbete mellan den här institutionen och en konstnär.                       

 

De har byggt upp ngt som liknar växthus där de med teknikens hjälp har fått ett microklimat i varje som ska visa vad som händer  om jordens  medeltemp stiger med 1º, 3º, 7º osv.  Jag förstod det inte riktigt för "växthusen" var ju öppna. Det skulle föreställa isberg som smälter🤔...men det sitter en massa apparater och solceller mm i dem. Jag trodde väl att jag direkt visuellt skulle kunna se i varje växthus att ngt hade skett med växtligheten där beroende på medeltemperatur men det gjorde jag inte🤥. Det hade behövt vara ngn där och förklara. 

Här är Abiskos kännetecken  Lapp-porten.

Fjällbjörkar med lite snöklädda bergstoppar i bakgrunden. 

Nu kommer jag inte att kunna blogga på några dgr igen eftersom jag ska ut bland fjälltopparna. 

Räknar med att det ska ta 4-5 dgr att komma till Kebnekaise fjällstation.

Kram🤗🥰