Jag är nu i Ammarnäs efter 4 dagars vandring på Kungsleden. 

Vädret har varit fint. Lite regn o blåst på lördagen, men sedan soligt och varmt. 26 grader på dagen och 12 på natten. I natt kom ett par rejäla åskväder och drog över. Tur att mitt tält är så bra och att jag inte tältade uppe på fjället. 

Vandringen mellan Grövelsjön och Hemavan var fjällvandring " på riktigt", medan vandring på Kungsleden är vandring med guldkant. De har verkligen lagt leden på de vackraste platserna. 

När jag kom in mellan de höga bergstopparna uppe vid viterskaletoch hörde ljudet av 100-tals bäckar som rann ner längs bergssidorna var det nästan en sakral känsla.

Det var många som gick den etappen. Vid ett tillfälle såg jag 16 pers framför mig samtidigt som jag mötte 4. 

Första natten sov jag i Viterskalsstugan ( bemannad fjällstuga) och natten därefter i Tärnasjöstugan. 3.e natten tältade jag på en fantastiskt vacker plats vid en bäck. På morgonen vid 5- tiden kom en stor flock renar och gick förbi på stigen bara ca 3 m ifrån tältet. Jag hörde dem så jag låg o kikade ut genom en liten glipa i tältöppningen.

I Tärnasjö träffade jag en ung tjej som är same. Hennes föräldrar är renägare och bor i Ammarnäs. Hon sprang mellan Hemavan och Ammarnäs, övernattade i några fjällstugor på vägen. Det var intressant att prata med henne  speciellt eftersom jag i Viterskalstugan, dagen innan jag träffade henne hittade en bok om samer som jag läste. Det var en tunn bok som handlade om samer förr och nu, deras historia, renskötsel, sametinget, hur det är att vara ung same idag mm. Den här vandringen blir så mycket intressantare om jag förkovrar mig lite i det som finns runtomkring. Både, växter, djur och samekultur. 

Jag börjar  vänja mig vid tanken på avsluta gröna bandet i Abisko p g a svårigheter med gränserna Norge/Finland.  Jag har kontaktat gränspolis och polis i Narvik ( närmaste ansvarig vid gränsövergången till Norge väster om Abisko)  för att kolla om det finns ngn lösning men kommer inte längre. På grund av Corona sker start och målgång för gröna bandet i Abisko år 2020 och 2021, men jag hade velat göra det " riktiga", dvs gå i mål i treriksröset. Nu blir det 118 mil i st för 139, men jag får i alla fall mitt namn på en  mässingplakett på Grövelsjöns fjällstation och ett diplom att skryta med 🤭😁. 

 

På väg upp, upp, upp från Hemavan. Där nere bodde jag.

 

In på Kungsleden. Jag valde att gå skidbacken upp till leden i stället för genom " portalen". 

Friskt, kallt, härligt vatten😋.

Det lilla dasset mitt uppe på fjället besökte jag förra året och  fotograferade utsikten inifrån. 

Här är det inte svårt att hitta leden.

Framme vid Viterskalsstugorna. Lördag.Lite gråmulet och duggregn.

Söndag. Strålande sol...

..men inne mellan topparna låg dimman kvar.Helt plötsligt kunde det dyka upp en svävande bergstopp som dolts helt av dimma innan. 

Här ligger det kvar en liten molntuss.

Bara så vackert.Synd att inte kunna återge det riktigt.

En av broarna innan Tärnasjöstugan. Det finns 5.

Utsikt från ytterdörren. Ordning och reda vid Tärnasjöstugan. ..

Den finurliga handtvätten. Häll en skopa vatten i plåtburken. Det finns ett litet hål i burken där vatten rinner ut o där tvättar man sig.

 Perfekt tältplats vid bäck där man kan tvätta sig själv och lite underkläder, diska o hämta vatten till mat o dricka. 

Tältet på plats. Gott om utrymme😊.

Nästa gång jag skriver blir i Jäkkvik. Jag räknar med att det tar 4 dagar dit. 

Kram.