Måndag.9/8
Åt en härlig frukost på Saltoluokta fjällstation innan det var dags och ta båten över sjön och börja gå den 3 mil långa landsvägsvandringen till Vakkotavara. Det har regnat hela natten men slutade när jag klev av båten  och började vandra.  Jag var så full av energi och glädjeendorfinerna sprutade. Jag upptäckte redan för längesedan när jag höll på med dans och var gruppledare för olika träningsformer att mina mungipor är kopplade till mina ben. Så fort jag börjar röra på benen åker mungiporna upp😁.  Jag har tydligen också i min långa utevistelse blivit så i  samklang med naturen att jag kan bestämma över vädret😂.

Efter ca 15 km vandring som var vackrare än jag väntat mig kom jag till Stora sjöfallet. Jag gick in på Laponia-utställningen där för att se om det fanns ngt nytt att lära mig om den natur och kulturmiljö jag vandrar i. Det var intressant, men mest intressant var de två äldre damer som satt och pratade samiska. Jag förstod ju absolut ingenting men det var roligt att höra samiska talas av några som hade det som sitt modersmål.                                                 Jag åt en västerbottenostpaj med rökt röding bredvid och  god sallad. Efter det bjöd de på kaffe och våffla eftersom jag går gröna bandet. 
Vid 16 hade det börjat regna igen så jag tältade på campingen  vid Stora sjöfallet.   Det hade varit  dåligt utbud på mat att köpa i Saltoluokta också. Där köpte jag en paket mysli att ha till frukost eftersom jag inte fått tag på ngt mjukbröd eller mjukost sedan Jäkkvik (det har ju blivit kanelknäckegröt några morgnar), men de hade ingen torrmjölk och tyvärr var det lika utplockat i Stora sjöfallets butik. Lisa min syster föreslog Oboypulver i brist på mjölkpulver vilket hade varit bättre än vatten men fick inte tag på det heller. Jag har lite mjölkpulver kvar, får låta bli att ta det i kaffe och the så räcker det  ett par dagar till.


Tisdag 10/8
Det har regnat hela natten men höll upp när jag började gå . Blev tvungen att packa ihop ett tält som var blött både av kondens och regn. Det fanns ingen möjlighet att torka det på morgonen eftersom regnet hängde i luften.

Jag träffade Peter Bergström när jag fortsatte landsvägen till Vakkotavara. Peter har svarat på många av mina frågor i Facebookgruppen för gröna bandet. Han har tagit den väg till Treriksröset som jag ska ta och han sade att den är väldigt vacker med gröna böljande  kullar i stället för de fjäll vi är vana vid,  men lederna är svåra att hitta eftersom i princip ingen går där och därför finns det  oftast  ingen markerad led att följa. Det får bli gps, karta och kompass. Det kommer att bli bättre nu när Via Suecia är öppnad och då kommer fler gröna bandare också att ta den vägen. Peter visste 2 gröna bandare  som skulle ta den vägen nu.
Peter var nu på väg tillbaka till Grövel-sjön efter att ha vänt vid 3riksröset.Han gick Grövelsjön-Treriksröset på 35 dagar😳. Jag har varit ute i 56 dagar nu.

 Efter 17 km  landsvägs-vandring, de sista i regn,  var jag riktigt trött. Det kom en vit bil med två unga  killar i och stannade en bit fram. När jag kom ifatt sade den ena killen    -Du ser ut att behöva lite extra  energi , och räckte mig en Snickers🥰.Så omtänksamt.

Jag lagade lunch I fjällstugan i  Vakkotavare, det  ösregnade utanför..men eftersom jag har så god kontakt med vädergudarna slutade det så fort jag kom ut igen☺. Gick 3 km till en fin plats som jag tittat ut på kartan. Perfekt, kunde torka yttertältet. Lycka är en perfekt tältplats och ett torrt tält. 

Onsdag 11/8
Det regnade lite igår kväll men har varit uppehåll i natt och jag har sovit gott till ljudet av en porlande  bäck. Det har varit  mulet och dimmigt hela dagen. Hoppas på lite sol snart. I dag var det sista roddleden på Kungsleden. Jag hade tänkt ro om det låg två båtar där eftersom det bara var 1 km över, men där låg bara en båt och att ro över till andra sidan och ta en båt på släp tillbaka    ( + ro tillbaka över) kändes inte så lockande.  En  tysk kille som tältade vid stranden erbjöd sig att ro mig över och tur var det. Det gick hemska vågor efter halva sträckan pga en dal längre bort som öppnade upp för vindar. Jag satt och höll i relingen ordentligt med båda händerna och hoppades att båten inte skulle tippa över. Det gick ju bra, men pga vågorna fick vi svårt o lägga till på andra stranden så jag klev i sjön ( vatten upp till knäna) med kängor o byxor på🤭. Killen berättade att han spenderat många av sin barndoms somrar i södra Sverige vid en sjö som hette Åsunden och då bodde de i Kisa . Konstigt sammanträffande, jag är född i Kisa. 

Lycklig...Har fått tag  på pulvermjölk i Teusajaurestugan. Tältar vid en vacker ström igen. Det  blåser ganska mycket, men det är bra. Kondensen på tältet  torkar bra då. 

Torsdag 12/8                                        Mulet, tidvis duggregn. Gick  till Singisstugorna där jag lagade lunch. Det kostar 40 kr som daggäst  och då man får utnyttja deras kök och torkrum om det behövs mellan 11.00- 15.00. Jag har kommit på  att det är skönt och vara inne och laga lunch och sitta vid bord och äta en gång om dagen när jag har möjlighet till det, annars blir det inte av att jag lagar något varmt mitt på dagen och när det regnar är det svårt att hitta någon plats i skydd där man kan tända gasolköket.                                                   En kille hade kommit till en av Singisstugorna med sina kompisar för att han blivit sjuk. Det kom en helikopter och hämtade honom, han såg riktigt dålig ut stackarn. Eftersom det var magsjuka fick stugvärdarna sanera hela stugan där han varit. 

Gick vidare över fjället i dis och dimma  och vid 16.00 började det ösregna. Jag hittade en bra tältplats och  slog upp tältet men hann bli ganska blöt. Spände upp ett snöre inne i tältet och hängde upp de blöta kläderna.Det blev en kall fuktig natt.

Fredag 13/8
Varmare, klarare luft. Inget regn. Fin men stenig vandring upp i Tjätkapasset som är Kungsledens högsta punkt. Fantastisk utsikt.Hade tur igen.. ingen dimma.    Lagade lunch i Tjätka-stugan. Jag tog mitt sista kaffe igår, trodde jag kunde köpa i Sälkastugan som ska ha ett större utbud  men det var slut där, däremot hade de mjukt tortillabröd och tubost 😋. När jag sedan kom till nästa stuga Tjätkastugan o lagade lunch tittade jag på "Varsågodhyllan" (finns i ett köksskåp i alla stugor), där vandrare lämnar sådant de inte längre behöver....och gissa vad jag hittade, ett halvt paket instant coffe😁😁.Ingen har mer tur än jag.
Hittade jättefin tältplats ikväll också. Jämn o fin och vid en bäck. Nu är det bara 2 dagars vandring kvar till  Abisko. Jag hoppas hitta ett rum där, ett alldeles eget, med alldeles egen toa o dusch🤩 som jag kan boka 2 nätter innan jag tar sista etappen till Treriksröset. Ser lite mörkt ut eftersom 800 pers startade Fjällräven klassik i Nikkaloukta idag kl 9.00..( mål I Abisko)..men de flesta går, så jag hinner före dem i alla fall.

Lördag 14/8
Lycka är kaffe med tortillabröd och mjukost till frukost...och helt torra byxor och ingen kondens i tältet. Vaknade 05.00 och steg upp. Kryper ju ner i sovsäcken redan vid 7 på kvällarna, så det är vanligt att jag inte kan sova längre. Riktigt kall natt, men jag är högt uppe och inga minusgrader i alla fall...och ingen snö. Stugvärden i Tjätkastugan visade mig foto från 21 juli. Det snöade här den 21 juli!!!
Jag hade  långkalsonger, ullstrumpor, långärmad t-shirt, fleecetröja och dunjacka på mig i min dunsovsäck som ska klara ner till -12 grader så jag frös inte.  Såg en liten solglimt igår kväll så förhoppningen är att få se mer av den idag .
Solen kom fram vid 8.30 och sedan har vi haft sol hela dagen. HÄRLIGT😊. Underbart vacker dagsetapp idag, och lättvandrat...bara alla dessa stenar som ställer till det.
I morgon kommer vi till Abisko Miffi o jag🤩...Jag tror knappast det är sant. Mitt andra stora delmål ( det första var Hemavan). Nu är det bara sista etappen kvar...kanske den tuffaste rent mentalt eftersom lederna är svåra att hitta. Jag vet ju hur jag blir. Adrenalinet stiger och hornen växer ut o så forsar jag fram som en galen älg genom snår och  sly med gps.en i högsta hugg. Måste försöka få tag på en extra powerbank om jag måste använda gps.en så mycket.


Söndag 15/8                                     Vaknade vid 04.00 och steg upp vid 04.30, exalterad över att idag komma till Abisko. Mycket kall natt och morgon  men fortfarande inga minusgrader. Jag satt i sovsäcken o lagade frukost😅. Vi kom iväg redan vid 06.15 Miffi o jag. 

Solen steg upp över  bergen vid 07.00 och sedan var det fint väder hela dagen. Jag hade tur, för vid 11.00 när det börjar suga i magen kom jag till en av Fjällräven klassikers depåstationer.Hon som stod i tältet frågade var jag kom ifrån och jag sade att jag inte var en deltagare i klassikern men då frågade hon igen var jag kom ifrån och när jag talade om att jag gick gb sade hon, "-Du ska ha kaffe och pannkakor"...och så fick jag kaffe o två pannkakor med grädde och sylt😋😅.
Det var sista vandringsdagen på Kungsleden och jag kom på  att nu har jag faktiskt gått hela Kungsleden både norrifrån ( förra året) och söderifrån.
Vi kom fram till Abisko vid 14.00. Jag satte mig en stund vid museet som ligger strax innan porten från Kungsleden och turiststationen för att ringa o se om jag kunde få ngt rum någonstans...inget flerbäddsrum utan ett eget😁. Det kom en rar äldre dam och började prata så jag blev kvar en stund och när jag skulle gå följde hon med, sedan blev jag inte av med henne 😏. Hon berättade fantastiska historier om äldre släktingar och sig själv och talade om att hon fyllde 75 år just idag. Hon pekade också på ett hus i skogen, som jag inte såg..det var hennes. Jag förstod sedan att hon inte var helt klar i tanken för hon gick runt till alla och pratade och pratade. Lilla gumman😔.

Jag fick ett rum i östra Abisko som ligger ca 2 km från turiststationen. På turisttststionen hade de bara sängplats i flerbäddsrum lediga. Jag tog kort på mig och Miffi när vi kom till stationen, sedan gick jag in och tänkte ta en fika men ryggsäcken fick inte följa med så den satte jag utanför.
När jag senare gått  halva vägen till det guesthouse där jag skulle bo  upptäckte jag att Miffi var borta.Jag sprang trots att jag var ganska trött och med packningen på ryggen tillbaka till turiststationen och letade och frågade om ngn hittat en maskot, men Miffi är borta😪😪. Jag grät faktiskt även om det verkar löjligt. Det är "bara" en maskot men jag fick den av Micke och Fiffi när jag skulle gå pilgrims-leden 2019 så hen har varit med alla mina långvandringar 239 mil hittills...och det var ju Miffi och jag som skulle till treriksröset. Jag har hela tiden sett framför mig att jag skulle sätta hen på den gula stenen och ta kort och skicka ut som ett bevis på att vi hade klarat det. Miffi och jag var ett VI.                          
Jag ska gå och leta lite till i morgon.Så länge det finns hopp....
I morgon ,måndag,  tar jag en vilodag innan jag tar sista 16 milen till treriksröset. Nu har jag duschat och tvättat och ska fixa lite kvällsmat. 

Kram🤗❤

Måndag. Fin väg mot Stora sjöfallet.

Naturens spetsdukar.

Härifrån kan man ta helikopter ut till ngn av de många sjöarna och fiska...om man har gott om pengar. 

 Paj med nyrökt röding och sallad...

...och våffla på Laponia. 

Tisdag. En av Vattenfalls anläggningar.

En svävande bergstopp i dis och dimma. 

Miffi råkade bli lite blöt😅. Jag välte min vattenflaska inne i tältet. 

Onsdag. Vacker natur.

Hittade några mogna hjortron, men de smakar beskt och är lite "slemmiga". Inte alls i min smak. 

Torsdag.  Stommen till en kåta. 

Över en av alla hängbroar. De gungar lite "läskigt" när man går över dem och den vid Alesjaurestugorna lät som en hel symfoniorkester när man gick över den😅. 

Fredag. Några ståtliga herkar ( rentjurar)kom ganska nära på morgonen. 

Är nu ganska högt uppe.  Där ser ni en glaciär till höger. 

"Heja, heja. Du förtjänar  kexchoklad". Bra text tycker jag😁.


Upp, upp och ännu längre upp. Den lilla pricken nästan i mitten är en vandrare på väg uppåt.

"Stenvägen" upp mot Tjätkapasset.

Längst upp i Tjätkapasset ligget den här raststugan så man kan vila sina trötta ben. 

Ost eller stenar?😅

Ännu mer sten. Marmorblock tittar upp lite här o där. 

Lördag. Titta vilken fantastisk färg på vattnet!

Vacker vy. Det började ljusna lite

  ..och vi fick se lite blå himmel.

 

Här får man titta VÄLDIGTnoga, men det är 4 små ripungar som nästan sprang över fötterna på mig och upp i riset på andra sidan.

Söndag. Tidig morgon.Solen letar sig  in  över fjället när jag börjar packa ihop för sista dagen på Kungsleden.

Först några km över fjället..

..och sedan ner i dalen.

Följde den här fina bäcken en bit.

Snart framme vid Abisko fjällstation....

..där forsen smalnar av. 

Den blå dörren ...

..där jag lade handen för att markera att JAG HAR KLARAT GRÖNA BANDET😁👍. Pga corona är ju målgången här år 2020 och 2021, men jag kommer ändå att fortsätta till "gula stenen" som är det egentliga målet för gb. 16 mil kvar alltså.

 

Förmodligen sista bilden med Miffi som jag tog precis när vi kom fram😢😭