Jag bestämde mig i eftermiddag för att ta en helt förutsättningslös rundtur i Ammarnäs för att se vad det har att erbjuda.En del turistboende förstås eftersom Vindelälven lockar med sitt fina fiske, men vad annars?

 Jag börjar med utsikten från min balkong. ...med kängor på luftning.

    Här nedanför står en pallren...eller renpall?

Detta är Vindelälven, men uppströms vid Ammarnäs kallas den Vindelån. Den är väldigt grund just här. 

 En Filadelfiakyrka, såg inte ut att vara i bruk längre, men intressant att det på en sådan liten ort har funnits aktiva medlemmar. 

 Ammarnäs IF, som jag läste mig till ägnar sig åt skidåkning. 

 Islandshästar på bete.Det arrangeras turridning. 

Forskare från Lunds universitet har sedan 1960-talet bedrivit ekologisk forskning med Ammarnäs som bas. Forskningen har framför allt varit inriktad på fåglar. Sedan 1995 finns en fast forskningsstation i Ammarnäs. (Wikipedia)

 På den här loppisen kan man köpa fisk och potatis mm. Varför inte utöka med sådant i Brunnsparken?

Samegården är stängd pga Corona hm🤔.. undrar om det är risk för mycket trängsel där? Jag och 4-5 andra vandrare och några enstaka fiskare ?

 Hölador på Ammarnäs delta. 

En stackars vandrare som går omkring i en sko...eller? 

Den vackra kyrkan som är byggd så sent som 1910...

med fjällpanel som liknar fiskfjäll. Jag ville gärna gå in i den och titta men den är bara öppen torsdag-söndag.

 En vacker plats att vila på. 

Samerna var förr tvingade att besöka kyrkan 3 kyrkhelger/år och för att de skulle ha någonstans att sova byggdes sk stolpbodar. Jag tror att detta är en sådan. 

          Så fint att gravarna kan smälta in i naturen så här. 

 Här ligger en sametillsyningsman under en naturligt fin sten...

 ..och här har en renägare med familj fått sin sista vila. 

 Jag mötte en liten sötnos, 8 månader gammal, som var ute i koppel för första gången. Jättekonstigt tyckte han😅

Potatisbacken. Ser ni den lilla människan som står uppe på backen? Då förstår ni hur hög backen är. Den är en av Sveriges 8 underverk. Läs gärna mer om den i länken jag lagt under Menyn. 

 En liten fiskesjö mitt inne i samhället, där jag såg flera fiskar hoppa vid ytan. Fångar de fisken med håven..eller? 

 ...nej det är visst fiske "på riktigt " men man måste ha fiskekort. Reglerna är dock att det är catch & release mm.

 Norrlands flagga.Stängt p g a Corona ? Tror inte det hade varit någon trängsel här heller, men de väldigt noga med Coronarestriktionerna. Det står t ex en flaska handsprit innanför ytterdörren till affären här. 

Det var allt från dagens utflykt. Den speglar lite av same-norrlandskulturen.Nu kan ni och jag lite mer om Ammarnäs och jag har fått utlopp för min överskottsenergi. Nu ska jag förbereda morgonens vandring. Ps. Bra att veta:Ni kan förstora bilderna i min blogg genom att trycka till på bilden en gång Ds. Kram 🤗