Nu har  5 dagar gått sedan jag började vandra. Jag kan inte skriva varje dag eftersom jag måste spara på batteriet, så det blir sammanfattningar emellanåt när jag kommer till platser där jag kan ladda powerbank och telefon. 

Dag 1-5

+7-13 grader på dagarna, +2 -5 på natten. Oftast regn men någon gång har solen tittat fram lite hastigt, mest för att retas 🤥.

Jag har vandrat i snitt 30 km / dag vilket är otroligt dumt eftersom jag blev totalt utmattad och ofta undrade vad jag gett mig in på och inte alls kunde njuta av vandringen, bara kallt, blött, ont  och totalt fokus på att hinna till Helags där jag bokat rum 20-21/6 ( trots att jag låg en dag efter p g a tågförseningen).

 Att hinna till Helags fjällstation var viktig eftersom det var där  jag kunde ladda powerbank och telefon, tvätta, få en varm dusch och torka allt som var blött. Jag hade tyvärr inte kunnat boka fram ett datum men nu när jag är här har de i alla fall kunnat ge mig en extra natt så nu vilar jag min stackars kropp och får tillbaka motivationen. 

För övrigt har jag fått lära mig mycket om fjällvandring de här dagarna. Jag hade en ngt romantiserad syn på det efter Kungsleden förra sommaren. Den riktiga fjällvärlden är inte så tillrättalagd och välskött som Kungsleden. Här finns oftast inga spänger över våta marker eller broar över forsar, här får man         " klafsa" på över våtmarker  och vada över forsar ( grunda sådana, max upp til knäna) och det blir en vana att känna vattnet rinna mellan tårna i kängorna. Det är lite "ruggigt" att stoppa fötterna i de genomblöta kängorna på morgnarna efter en kall natt i tältet och några torra sockor har man inte efter några dagars vandring och regnväder...man får ta de som är minst blöta 🤭.

Nu är jag i alla fall i Helags...Jag hann hit👍😊...och nu har jag tvättat i princip alla mina kläder, duschat i varmt vatten..länge, laddat powerbank, diskat mina köksgrejer ordentligt och ätit en fantastisk frukost. Jag känner redan att motivationen återvänt och smärtan i kroppen börjar avta och i morgon bär det av igen mot nya äventyr laddad med energi och lite klokare. Nu blir det inga 30 km/ dag. Kroppen får avgöra.

Handen på blå dörren på STF Grövelsjöns fjällstation vilket betyder starten på Gröna bandet. 

Efter ngn timme mötte jag en renflock. De flesta blev rädda men de här två kalvarna var nyfikna så de kom istället närmare😊.

Var snart uppe på kalfjället. Så här kan det se ut i många km uppe på fjällen...

..och så här vackert nere i dalarna. 

Jag tror de här heter klockljung.

Så här såg det ut ungefär hela dag två i Rogens naturreservat, med undantag för områden med stora  blockstenar som man skulle passera. 

Så här förvridna blir träden där klimatet är så här tufft.

 

Jag har redan haft nytta av min mygganorak. 

Myggdjävlar....🤬..men tji fick ni. Jag har regnbyxorna på. 

Tält på tork. Man fick passa på om det var lite uppehåll i regnandet och lite vind.

Snösmältning i ett sällsynt soligt ögonblick .Det här ser väl svalt och skönt ut för er  i soliga södern 😂.

Vacker vattenfall. Man kunde följa det uppåt med 313 trappsteg och det gjorde jag.....trodde att leden gick där..men tji det var fel. 313 trappsteg ner igen med redan utmattade ben. Lite grinig blev jag allt 😫.

Underbar syn, en raststuga. När man gått 7-8 km i blåst och ösregn, o varit hungrig o kaffesugen och inte hittat något vind/regnskydd.

 

Jaha..där ska jag över. 7e eller 8e vadet i dag. 

Bara att kliva i vattnet och traska på, men vara försiktig med hala eller rörliga stenar. Ingen ide' att ta av kängorna om ngn undrar. Iskallt vatten och ev vassa stenar för nakna fötter,  samt det faktum att  kängorna  redan är genomblöta av vandring i våta  marker  pga  snösmältningen gör det inte till något alternativ.  

Blött? Jajamensan..och kallt, men fötterna värmer snart upp vattnet så det blir ett ständigt fotbad. Ingen risk för hälsprickor här inte😁.

 

Synd att jag ska gå så långt, annars hade jag tagit med det här ren- hornet. PS. Fältjägarstugan är en raststuga som byggdes efter att tre fältjägare omkom i en snöstorm här 1944 vid en övning. Den gamla ersattes 1994. 

Ibland måste man passera över smältande snö och det är lite otäckt eftersom snön smälter underifrån och man inte vet hur djupt det är. Då är jag extra glad att ha  mina  stavar. 

 

Vackra gula violer.... 

..och vackra små lila blommor.

Framme i Helags 20.00 igår kväll. Åt en STOR portion ravioli kl 22.00  och lite choklad till efterrätt 😋.

 

Jag ramlade dag 1 och slog ena knät i en sten. Det tog extra hårt eftersom jag har 16 kg packning på ryggen. Det är fortfarande rejält svullet  men gör inte ont när jag går, bara på natten. Har på värmande liniment o elastisk binda hela tiden och nu får det vila en dag så det blir säkert bra.  Om det varit någon allvarlig skada hade jag inte kommit hit. 

Så här kan man också ta sig till Helags om man har gott om pengar. 

Fortsättning följer nästa gång jag kommer till en elkontakt⚡😁.

Kram och tack för att ni är med mig.