Hej igen. Nu har jag spenderat ett par timmar på Fjällbotaniska trädgården och vill dela med mig av lite kunskaper . Det var riktigt roligt och givande😁.Som gröna bandare hör det nästan till att lära sig lite mer om fjällvärlden också.

Det är många gånger under min vandring som jag har undrat över namnet på växter jag har sett och här fanns verkligen ALLT. Olika gräs, mossor, lavar, alla olika blommor o växter och örter  från minsta lilla till stora och uppdelat i olika växtzoner. Växterna presenteras i odlingslådor med namn på allt. ...så nu kan jag namnet på alla växter i fjällen...eller🤔🤭....neej.                                       Carl von Linné  hade ingen lätt uppgift att artbestämma, katalogisera o namnge alla. Han trivdes inte så bra på myrarna i alla fall... 

😅😂

 En liten del av odlingsbänkarna. 

Den här växten heter torta... 


Nästa växt som jag fick lite nya fakt om är mjölke/mjölkört/rallarros.. 

 

Spännande, eller hur?😊.......

...och varför köpa myggmedel när det finns Röllika? 

 Inte visste jag att det finns dvärgvide...

...och det är inte konstigt så pytteliten som den är.

 

Så här många olika sorters humlor finns det bara i Hemavanområdet.Trots att jag är biologilärare trodde jag att en humla var en rund gul boll med svarta ränder på rumpan...inte röd🙄🧐.

 

...och här är den. En liten oansenlig men säkert väldigt sällsynt växt som inte blommar just nu..

Nästa foto är på en extremt sällsynt växt Wulfenia.Den blommar inte nu.

Sedan såg jag den här uppmuntrande hälsningen på ett rör👍😊. Känns som ett bra tecken. 

"Allt kommer att bli bra" står det. 

Slutligen besökte jag några kåtor , en lite modernare med kamin inne.  

 

  

Slut på lektionen. Tack för idag😊.

Kram

PS. "Klicka" på bilderna med text, så blir de lite större o lättare att läsa.